Ensiksin se aina toistamani fakta, että ihmistsunami ei ole tulossa vaan se on jo olemassa.

 

Varsinaisesti katsoisin ilmiön ihmistsunami alkaneen vuonna 1950. Silloin ihmiskunnan koko oli 2,5 miljardia ihmistä ja tänään lähestytään 8 miljardia. Mitään vastaavaa ei ole ihmiskunnan historiassa, joten meillä ei ole kokemustietoa mitä nyt voitaisiin soveltaa.

 

Jos joku sanoo, että kaikkea on ollut aina ennenkin niin ihmistsunamia ei ole ollut ennen. Siitä ei ole Raamatussa käsittääkseni mitään ja se on ymmärrettävää, koska ajanlaskumme alussa ihmisiä oli vain noin 0,3 miljardia.

 

Laskennallisia väestöennusteita on mahdollista tehdä.

 

Mutta sosiologisesti kiintoisaa on se, että ihmisten lisääntyminen perustuu ajattelutapaan. Ihmiset - nainen ja mies - ajattelevat ensin tekevänsä lapsen ja sitten ryhdytään tekemään lasta. Yksinkertaistan tässä nyt hieman ja pysyn asian ytimessä.

 

Jos lähdetään ennustamaan ajattelutapojen muutoksia niin ilmenee huomattavia vaikeuksia.

 

En oikein tiedä, onko mitään uskonnollista ajattelutapaa, joka suhtautuisi ihmistsunamiin kriittisesti.

 

Enkä muuten tiedä sitäkään, puhutaanko peruskoulun opetuksessa kuinka voimakkaasti väestöllisistä kysymyksistä.

 

Tänään puhutaan kyllä paljonkin ilmastonmuutoksesta muttei ihmistsunamista.

 

Äkisti tuntuu siltä, että Suomessa ei ole yhtään poliittista puoluetta, joka selvästi kävisi väestökeskustelua niin, että siinä pohdittaisiin maailman väestötilanteen vaikutuksia esimerkiksi suomalaiseen yhteiskuntaan.

 

*

 

Ehkä kristillinen papisto kaihtaa väestökeskustelua, koska siinä hyvinkin pian joudutaan tilanteeseen missä ihmiseen on suhtauduttava aivoeläimenä, joka suotuisissa olosuhteissa on tehnyt jättilisääntymisen kun koko planeetan ihmisväki lasketaan yhteen.

 

Jouduttaisiin antamaan tilaa Darwinin kaltaiselle ajattelijalle.

 

*

 

Niin, on vaikeata tietää mitä ihmisen ajattelulle tapahtuu. Minähän mietin, ettei ihminen ole pelkkä kiiman viemä kuksija vaan hän ajattelee, että hänellä on pois ottamaton lisääntymisoikeus.

 

Ajattelen, että ihmistsunami on seurausta ajattelusta.

 

*

 

Me sijaitsemme elonkehässä ja olisi kummallista tietää mitä juuri nyt luonto tuumii ihmistsunamista.