Kirjoitan täällä sosiologisia arvioita ja tuolloin tällöin sukellan harrastelijana psykiatrisiin näkymiin.

 

En tee siten puoluepoliittista vaikuttamista. Jos kirjoitan politiikasta niin se on sitten politiikan sosiologiaa.

 

Niin. Aina kun käytän ilmaisua "tämä --- maailma" niin silloin arvostuksella viittaan Pekka Kuusen vuonna 1982 julkaisemaan jättiläismäiseen ja monumentaaliseen teokseen Tämä ihmisen maailma. Se on koko ajan pätevä ja sujuva.

 

Kun PK:n poliittinen kytkeymä oli SDP niin SDP:n täytyi jossain vaiheessa hylätä se tie mitä PK viitoitti. PK ei kirjoittanut puoluepoliittista julistusta mutta jonkinlainen julistus PK:n kirjan varaan olisi kirjoitettavissa.

 

Kaikki tulevaisuuden arvioinnit mistä puuttuu väestökysymys ovat jonninjoutavaa lässytystä.

 

Tuntuu muuten lähes psykoottiselta - siis epätodelliselta - että ainoastaan runsas sata vuotta sitten maapallon väkiluku oli noin 1,6 miljardia ja tänään se on melkein KAHDEKSAN miljardia ja tänä vuonna tähän mennessä väestö on kasvanut Worldometersin mukaan noin 70,5 miljoonaa. Jos kansakunnan koko olisi noin 5,5 miljoonaa niin jokainen pystyy siitä laskemaan kuinka monta uutta kansakuntaa on syntynyt!

 

Kun ajatellaan tulevaisuutta niin ei tarvitse olla edes ennustaja kun tietää, että väestöaallot eri perustein tulevat oleellisesti kuvaamaan ihmiskuntaa. Aallot syntyvät esimerkiksi ilmastonmuutoksen paineessa tai niitä ehkä laitetaan liikekannalle poliittisin perustein.

 

Todellakin jokaiselle ihmisellä tällä ihmisen planeetalla kuuluu väestötietoisuus, osallisuuden kokemus ihmistsunamissa mikä on populaation summan kasvun ilmaisu suhteessa aikaan.

 

Väestön määrää koskeva keskustelu olisi kaikkein tärkein keskustelu planeetallamme ja juuri sitä ei käydä. Ilmeisesti valtaa pitävä politiikka varoo sitä kaikin keinoin.

 

On niin paljon helpompaa puhua ihmisen seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta niin tärkeitä kysymyksiä kuin ne tietysti ovat mutta tämä keskustelu on ylittänyt jo kaiken tarpeellisuuden.

Meillä ei ole nuoria, jotka kiinnittäisivät selkeästi huomiota väestökysymykseen. Asia on itselleni masentava. En siten käsitä nuorisoa, jolla voi kyllä olla ilmastonmuutokseen liittyvää suurta huolta.

 

Väestö liikkuu, työntyy. Isot ja pienet väestöaallot ovat tulossa.