Turvallisuuskulttuurissa on kyse elämän puitteista. Toistan asiaa, koska pelkään puitteiden heikentyvän väärien poliittisten ratkaisujen seurauksena.

 

Haluaisin, että tänään käytäisiin yli planeetan turvallisuuskulttuurikeskustelua. Siihen sisältyisi ilmastonmuutoskeskustelu.

 

Turvallisuuskulttuuri ylläpitää ja edistää arvokasta elämää.

 

Turvallisuuskulttuurissa on keinoja saada elantonsa muulla tavoin kuin rikostelemalla.

 

Silti rikollisuutta on aina, koska ihmisellä on varjonsa. Kaikki eivät ole rikollisia mutta jotkut ovat.

 

Tietenkin turvallisuuskulttuuri pyrkii vähentämään rikollisuutta ja rikollisheimolaisuutta alakulttuurina.

 

Turvallisuuskulttuuri läpivalaistuna on pimeiden alakulttuurien vastavoima, niiden torjuja.

 

*

 

Turvallisuuskulttuurissa tapahtuvat yksilöiden elämän näytelmät. Iloiset tapahtumat ja tragediat -turvallisuuskulttuuri antaa puitteet elämän moninaisuudelle, erilaisille ilmeille.

 

*

 

Turvallisuuskulttuuri on tiedostamisen ja tiedonhankinnan kulttuuria. Silloin tiedostetaan niin uhat kuin mahdollisuudetkin.

 

*

 

Juuri turvallisuuskulttuuri ei ole samanlaistavaa kulttuuria. Se toki edellyttää sitä, että kaikki käsittävät turvallisuuskulttuurin olemassaolon eivätkä tahdo sitä vahingoittaa.

Kaikkien kulttuuri-ilmaisujen ja kulttuurikeskustelujen yläpuolelle sijoitan kuten aina olen tehnyt turvallisuuskulttuurin ja puhumisen siitä.

 

Toki turvallisuudesta puhutaan ja jonkin organisaation turvallisuuskulttuurista mutta ei niinkään yhteiskunnan turvallisuuskulttuurista yhteiskuntasuunnittelun päämääränä, jonka sisältöä pitäisi jatkuvasti päivittää.

 

Turvallisuuskulttuurin yhteyteen sijoitan käsitteen yhteiskuntien kukoistus.