Otsikon kysymys ei elähdytä minua. Totta kai teen joka hetki ymmärrystyötä mutta en sementoi mitään ja minulla on varaa pyytää anteeksi ja tehdä myös korjausliikkeitä.

 

Kirjoitan, koska toistaiseksi pystyn ja olen elossa.

 

Kirjoitan, koska kirjoittaminen on tapa olla olemassa ja elää. Se ei tarkoita sitä, että muiden olisi välttämätöntä tietää kirjoittamisestani. Nytkin kirjoitan kaikenlaista tajunnanvirtaa vain itselleni omaan käyttöön.

 

*

 

Pitäisin etsimisen tunnelmasta yhteiskunnassa. On erilaisia jakoja siten, että me olemme oikeassa ja nuo toiset ovat väärässä ja väärässä olijoiden täytyy vähintään hävetä ja tajuta olevansa väärässä.

 

Joskus aistin, että vihapuheenkin määrittelemisessä voisi olla lyttäävää raivoa. Ollaan ikään kuin jatkuvassa päivystysvalmiudessa iskemään sanoihin ja laittamaan ne häkkiin kaikkien tuijoteltavaksi. On saalistuksen meininkiä. Tällä en suinkaan vähättele vihapuheen ilmiötä.

 

*

 

Eräät vaikeat teemat blogissani ovat levähdystauolla ja jos tapahtuu oivalluksia ja uusien aspektien löytämistä niin ehkä palaan niihin.

 

En ole poistanut kirjoituksia pelkästään ajatellen, että ne ovat huonoja.

 

Olen vain poistanut niiltä näkyvyyden.

 

*

 

Kuuntelin tänään erään sosiologitieteilijän haastettelua kun nyt satuin valmistumaan aikanaan yliopistosta sosiologia pääaineena.

 

En kuunnellut sitä loppuun.

 

Siinä ei noussut kuuntelemiseni lopettamisen aikoihin väestökysymys, josta jokaisen sosiologin tulisi puhua eri yhteyksissä johdonmukaisesti. Pitää sitä esillä.

 

Tänä vuonna tähän mennessä Worldometersin mukaan maailman väkiluku on kasvanut jo lähemmäs 58 miljoonalla ihmisellä.

 

Sillä on vaikutusta kaikenlaisiin sosiologioihin.

 

Tämä ei ole oikeassaolemisen kysymys lainkaan, ei kysymys oikeasta ja väärästä, totuudesta ja valheesta vaan se on yksinomaan totuus.

 

Miten väestökysymykseen suhtaudutaan on oleellinen kysymys.

 

Tsunamimainen väestönkasvu on se mikä näkyy ihmiskunnan tuulilasissa. Se ei ole sumea kohta lasissa vaan aivan selkeästi hahmottunut.

 

Vielä olemme sellaisessa aikavälyksessä, että väestökysymys on mahdollista siirtää ja sivuuttaa.

 

Mutta tämä kysymys tulee jo piankin huomenna vastaan ja se tulee vastaan samassa lauseessa kuin ilmastonmuutos.