Ensiksikin eräs seikka. Ihmiset RAKASTAVAT varmuutta. He eivät pidä epävarmuuden tunteesta.

 

Nainen rakastuu ennen kaikkea miehen varmuuteen! Se on lopulta tärkeämpää kuin komeus tai varallisuus mutta jos saatu komeus ja saatu tai hankittu varallisuus synnyttävät varmuutta miehessä niin se on sitten niin.

 

Varmuus, varma käytös on vetotekijä. Psykopaatit muuten tietävät sen.

 

Rehellinen, epävarma mies ei vedä naisia puoleensa pääsääntöisesti. Nainen etsii kumppania - nainen valitsee kumppanin. Varmuus on siinä hyvin tärkeä asia. Nainen tahtoo varmuutta uhkuvan miehen lapselleen isäksi. Tämä nousee naisen biologiasta nähdäkseni.

 

Itseltäni varmuus on puuttunut syvällä eksistentiaalisella tasolla aina. Näen havahtuneena ihmisenä varmuudessa aika usein hölmöyttä. Se ei kestä koettelua.

 

*

 

Tieteen tekijä saattaa ihmisenä olla varma mutta tieteen tekijänä hän ei voi oikeastaan milloinkaan olla ehdottoman varma. Hänen on arvioitava tulostensa varmuutta ja oikein etsimällä sitä mikä asettuu vastakkaiseksi hänen näkemyksilleen. Sitä sanotaan uskottavuudeksi tieteen tekemisessä.

 

Tieteellä on tietyllä varmuudella tuloksia ja sitten korjautuvia tuloksia, joiden varmuutta on kaiken aikaa arvioitava.

 

Auringonvalo on hyvin suurella todennäköisyydellä olemassa. Olemme siitä aika varmoja. Silti olemme siitä varmoja aistiemme varassa. Aistit liittävät meidät maailmaan. Löydämme aisteja tukevia tutkimustuloksia aistihavainnoilla ja ihmisen keksimillä mittausvälineillä.

 

Me emme tiedä mitä perimmäisesti kaikki on. Jos sanoo, että Jumala on luonut ihan kaiken niin emme osaa selittää mitä tarkoitamme Jumalalla. Emme ole jumalia. Jumala on viittaus johonkin mikä ylittää käsityskyvyn. Aina.

 

Kristitty ei voi elää lopullisessa varmuudessa. Jos olisi lopullinen varmuus niin se on ideologinen varmuus. Meidän on yhä uudelleen vavisten rukoiltava suuren käsittämättömyyden ja selittämättömyyden seassa ja keskellä ja sivussa ja niin edelleen.

 

*

 

Tiede on epävarmuuden rehellisyyttä.

 

*

 

Ideologia vetoaa ihmisten varmuuden huikaisevaan kaipuuseen. Ideologia vakuuttaa.

 

Terroristinen ideologia kiduttaa ja surmaa epäilijöitä ja vastaan väittäjiä.

 

*

 

Ideologiaa on paljon enemmän kuin tahtoisimme myöntää.

 

Koronarokotuksiin liittyy niihinkin ideologia siis uskon varmuutta.

 

Uskomme auktoriteetteihin rokotusten kohdalla. Emme kyseenalaista. Emme tahdo keskustella varmuudesta. Ei ainakaan sen jälkeen kun on itse ottanut rokotteen. Silloin olisi pöyristyttävää käydä varmuuskeskustelua.

 

Jos media on valinnut ideologian niin se tekee propagandaa eikä tutkivaa journalismia mihin liittyy varmuuden arviointi.