Kolme tilannekuvaa:

 

1) Topias kirjoittaa blogiin: "Join yöllä piparminttuteetä ja tulin siitä iloiseksi."

2) Valto kirjoittaa blogiin: "Juokaa kaikki piparminttuteetä, tulette siitä iloisiksi."

3) James kirjoittaa blogiin: "Ottakaa minuun yhteyttä ja maksakaa 45 euroa niin kerron keinon millä masennuspotilaskin varmasti tulee iloiseksi." (Keino on piparminttuteen juominen kuten rakas lukijani arvasitkin.)

 

Topiaksen tilanteeseen ei liity moraalisia kysymysmerkkejä. Jos hän kokee, että piparminttuteen juominen yksin yöllä tekee hänet iloiseksi niin kokemus on hänen omansa. Mikäli nyt muut yksinäiset ryhtyvät juomaan öisin piparminttuteetä kannukaupalla niin se on heidän vapaaehtoinen valintansa.

 

Valton asetelma on melkein mutkaton. Kun piparminttuteen juominen on tehnyt hänet iloiseksi niin hän aktiivisesti tyrkyttää ratkaisua muille. Ongelmana voivat olla psykoosipotilaat, jotka ehkäpä kieltäytyvät syömästä ja juovat vain piparminttuteetä, koska ilman piparminttuteetä mahassa vampyyrit tulevat ja purevat kaulaan… Joka tapauksessa normaalitilassa oleva ihminen käsittää, ettei piparminttutee ole taikakeino kaikkeen onnettomuuteen ja ilottomuuteen.

 

Jamesin tapaus on moraalisesti hyvin vaikea. Kyseessä on jo terveysbisnes. James tahtoo rahastaa asialla. Hän tietää, että piparminttuteen juominen ei vahingoita ketään paitsi ellei ole jotain allergiaa.

 

Jamesilla ei ole todellista tutkimustietoa piparminttuteen ja iloisuuden yhteydestä. Hän manipuloi viestin saajaa otaksumillaan eikä hän halua tehdä sitä ilmaiseksi. Kun riittävän moni ottaa yhteyttä Jamesiin niin tuloja kertyy. Syntyy toimeentulo.

 

Tässä kirjoituksessa en mieti laillisuutta vaan moraalia. Sitä minkälaista toimintaa pidämme hyvänä ja mitä emme.

 

Jamesin tapauksessa joku apua tarvitseva mahdollisesti ryhtyy viivyttelemään varsinaisesti tarvitsemansa avun hakemisessa. Hän on hoitopolun sivussa. Mitä hän todella tarvitsee sitä hän ei saa piparminttuteen juomisesta.

 

Monesta kuten minusta alkaa tuntua, että James ei ole niinkään viaton.