Haluatko erottua joukosta?

 

Vain ne, jotka erottuvat joukosta yksilötasolla myös yksilöinä huomataan. Myönteisesti tai kielteisesti ja varmaan usein sekä että.

 

Tietoyhteiskunnassa vainon ja elämän hankaloittamisen keinot ovat monenlaiset. Jos aloittaa erottumisen ikävistä seurauksista. ---

 

Kaikkea erottuja ei pysty säätelemään. Prosessit kulkevat kulkuaan. Juorut leviävät. Ja nehän juuri leviävätkin!

 

*

 

Totta kai tänään on erilaisia erottumisammatteja. YouTubella ja muilla somealustoilla on tähtensä, jotka myös saavat elantoa erottumisesta. Kilpailussa ei pärjää, jos on erottumaton.

 

Olen arvellut, että erottujan elämänkaaren kulta-aika sijoittuu ikävuosiin kahdestakymmenestä neljäänkymmeneen. Erottuminen on jotenkin rakentunut nuoreen olemukseen. Pääsäännöstä toki on poikkeuksia.

 

Kirjailijalle tai elokuvaohjaajalle ikäkysymys ei ole ratkaiseva. Ei vielä. Olen kyllä lukenut joskus, että hyvä teksti ei riitä. Kirjoittajan tulisi erittäin mielellään olla kaunis tai komea ja sopivan ikäinen. Mutta yhä ruma ja vanha kirjailija on mahdollista. Käy niinkin, ettei vielä alle kuusikymppisenä ole kiteytynyttä sanottavaa.

 

*

 

Oikeastaan sisimmässäni on juuri nyt kuva ihmisestä, joka ei tahtoisi erottua mutta jota oma moraali vaatii erottumaan. Asettumaan esiin. Nostamaan päänsä parvesta.

 

Hänen on valittava. Eikä ole miellyttävää vaihtoehtoa. Jos ei erotu pettää itsensä. Jos erottuu joutuu maksamaan kaiken hinnan mikä siitä on maksettava.