Kohta aloittaa uusi yhdistetty Ilkka-Pohjalainen. Alla on viimeinen Pohjalaisessa julkaistu kirjoitukseni:

Yhteiskunnallinen normishoppailu

 

Tällä hetkellä olemme käytännössä siinä tilanteessa, että jokainen valitsee hyvänsä. Jos on katumista tai anteeksipyynnön tarvetta, niin se tehdään suhteessa valittuun hyvään, ei joidenkin toisten valitsemaan hyvään.

Olemme yhä enemmän kuin jossakin normien valintatalossa. Sitä sosiaalinen media keinoineen tukee. Ihmiset tuijottavat kanaviaan ja saavat niiden kautta vahvistuksia normeilleen.

Tässä on tänään mahdollista ja pitäisi kysyä mitä on yhteishyvä. Minkä kaikki käsitämme arvokkaaksi ja minkä irvokkaaksi.

Suomessa tietenkin on lakikokoelma, joka sitoo jokaista kansalaista. Mutta näyttäisi siltä, että siitä henkisellä ja itsetiedostuksen tasolla tapahtuu irtautumista.

Sellaisia liikkeitä olen havaitsemassa.

On syntymässä normiheimoja. Näissä heimolaiset hurraavat toistensa teoille ja kannustavat tekemisiin. Lähtökohdittain se on alkeellista yhteisöllisyyttä.

Normiheimous on kivaa kavereiden kesken mutta varmastikin toisinajattelijoita heimoissa pyritään rankaisemaan. Uhkaa ulosheittäminen.

Someviidakossa palaa monenlaisia leirinuotioita. Niiden ääressä lietsotaan, juonitaan ja manipuloidaan. Yllytetään. Synnytetään kaunaa ja katkeruutta. Totuus on sitä mitä totuudeksi sovitaan. Rakennetaan asetelmaa puolesta ja vastapuolesta ja niiden välissä on ylittämätön kuilu.

Eletään viholliskuvista. On shoppailtu viholliskuva, mitä ei tarvitse syvemmin tutkia. Vihollisen vihaamisesta tulee hyväksyttävä käyttäytymissääntö siis normi.

Mitä kuvaan, siinä on suuri suomalaisen turvallisuuskulttuurin uhka ja ilman koettua turvallisuuskulttuuria yhteiskunta alkaa taantua ja muuttua tehottomaksi.

Normishoppailu saattaa johtaa kaduilla havaittaviin suuriin kärjistymiin. Siitä kai on viime vuosina ollut jo selkeitä merkkejä.

Turvallisuuskulttuurin sisällä voi ja täytyy olla voimakasta ja avointa ja kaikkia osallistavaa keskustelua siitä, mikä on suomalaisen yhteiskunnan nykytila ja miten selviämme tulevaisuuden hyvin suurilta näyttäviltä uhilta.