Sanomalehti Pohjalainen julkaisi tänään alla olevan kirjoitukseni:

Muutos vaalituloksen ilmoittamiseen

 
 
39CD6F49AE5B5A779E19710F0BEBF815.jpg?f=3
 

Kirjoittajan mielstä alle 10 ääntä saaneiden tulosta ei tarvitsisi julkaista.

 

Elämässä menee niin, että eniten hehkutetaan niitä, joilla muutenkin on hyvin. Edes vaalitulosta ei ilmoiteta käännetyssä järjestyksessä vaan siten, että aloitetaan suurimman äänimäärän saaneesta. Mikäpä hänen on ollessa. Ympäristö halaa.

Tätä kirjoittaessani pienin eduskuntavaaleissa annettu henkilökohtainen äänimäärä oli kaksi. Aina joku saa vaaleissa hyvin vähän ääniä. Otan osaa. Jos ajatellaan kaikkia kansanedustajaehdokkaita niin kuinka moni ehdokas jätti äänestämättä itseään? Sen vain ehdokkaat tietävät. Mitä se muille kuuluu.

Mietin tulevia vaaleja. Sinne on aikaa tehdä iskevä ohjelma. En kuitenkaan ole koskaan vähätellyt realismia. Saisin nolla ääntä. Pitääkö se kaikkien tietää? Siinä että äänestää itseään, on sekä itseluottamusta että jotakin kovin vastenmielistä. En ole pystynyt erittelemään mitä tämä vastenmielisyys on.

Miksi kansanedustajaehdokkailla on äänioikeus? Kun se kuitenkin ilmeisesti käytetään oman itsen äänestämiseen. Joko tai. Joko ihminen on äänestäjäihminen tai ehdokasyksilö. Kun ei sitten äänestä itseään eivätkä muutkaan äänestä, niin karu summa on nolla. Ei yhtään ääntä. Siinä sitä ollaan ja nojataan nollaan.

Pitäisikö kaikilla olla tieto siitä, joka sai vaaleissa nolla ääntä? Se saattaisi johtaa pilkkaan ja naureskeluun, vaikka on rehellisesti tehnyt parhaansa ja asettanut itsensä alttiiksi.

Lisäksi nolla ääntä saaneella on voinut olla monta melkein äänestäjää. Läheltä piti äänestäjää. Heitähän ei pysty tunnistamaan mitenkään.

Minua innostaisi kansanedustajaehdokkuus, jos tulosten ilmoittamisesta päätettäisiin niin, että alle kymmenen äänen ehdokkaiden kohdalla lukisi ”alle kymmenen ääntä”. Ei kenenkään tarvitse tietää, että ihan nolliin se meni. Alle kymmenen äänen ehdokas voisi hankkia tiedon äänimäärästään vaikkapa pankkitunnuksilla.