Pohjalainen julkaisi tänään alla olevan kirjoitukseni. 

Ihmisten erilaisuus ja eläke

 

Ihmiset ovat elimistöllisesti ja mielellisesti erilaisia. Ihmisten elämänkohtalot ovat erilaisia.

Joidenkin taustaan sisältyy erittäin voimakas stressi, joidenkin ei. Jotkut ovat syntyneet kultalusikka suussa, jotkut eivät. Joidenkin elämä koostuu oikeista valinnoista, mihin kuuluu oikea ammatinvalinta. Kun elämä on täynnä plussia, siitä kertyy elinvoimaa. Jaksavuutta. Innostavaan työhön on innostava mennä.

Elämässä on niin, että ihminen hyvin helposti yleistää sitä mikä on oma totuus. Syntyy myös arvostelevuutta, mikä ei osu kohdalleen.

Työelämässä ihmisten erilaisuus on kysymys, mikä pitäisi ottaa puheeksi ja nostaa esiin aina. Organisaation jäseniä tulee tarkastella erilaisuus huomioiden.

Jos yhteiskunta ja vallanpitäjät ajattelevat, että lähitulevaisuudessa ihmisen pitäisi pääsääntöisesti jaksaa olla työelämässä seitsemänkymppiseksi niin tavoite on mieletön. Niin ei tule koskaan käymään.

Väärä tavoite on myös erittäin vahingollinen. Se uuvuttaa uupuneita. Se sammuttaa yrityksiä.

Eläkevalistusta annetaan työpaikoilla ymmärtääkseni vähän. Näkemykseni on se, että eläketietoutta pitäisi lisätä riippumatta kuulijan iästä.

Työpaikkakokouksissa on kaikki syy ottaa esiin eläkelainsäädäntöön liittyvät asiat erilaisine mahdollisuuksineen. Huono eläkelainsäädäntö ei tietenkään huomioi ihmisten erilaisuutta. Se tyhmistää todellisuutta. On raakalaismainenkin.

Suomalainen eläkelainsäädäntö on vielä kuta kuinkin todellisuudentajuinen mutta mistäpä tietää, mitä uudet eduskunnan päättäjät saavat aikaiseksi. Joukossa usein tyhmyys tiivistyy ja eduskuntasali edustajineen on joukko.

Ihmisten pitää voida suunnitella tulevaisuuttaan. Jonkun suunnitelmaan asemoituu esimerkiksi osatyökyvyttömyyseläke ja tällöin siitä tulisi antaa tietoa työpaikoilla liittyen työpaikkakokousten sisältöön.

Näen, että aktiivinen eläkeohjaus on työpaikkahyvinvointia. Tiedon antaminen, vaikka tietoa ei osattaisi kysyä ja varsinkin silloin. Johtamistaitoa on ihmisten erilaisuuden ja erilaisen ikääntymisen tajuaminen.