Sanomalehti Pohjalainen julkaisi tänään alla olevan kirjoitukseni:

Vaasan huumorilautakunta

 

Vaasassa on hyvin harvoin kivaa. Kaupunki on tavallisen mitäänsanomaton ja musta kaupunki huumorimittarilla mitaten. Meitä kylähulluja on vähän ja vielä vähemmän huumorin ammattilaisia.

Ketkä ovat kovia vaasalaisia komiikan nimiä? Keitä stand up -koomikkoja on mahdollista mainita? Kaikenlaisista laulajista ja uikuttajista aina kirjoitetaan.

Vaasassa on paljon ankeuttajia ja ilkeilijöitä. Sekä edessäpäin että takanapäin puhutaan pahaa. Kaupungissamme ei osata järjestää humoristisia tilaisuuksia. Vakava taide varmastikin toimii.

Vaasalaisuus ja vaasalaiset ovatkin raskas tarina. Jokin sellainen kuin kyky nauraa itselleen ei kuulu kaupunkilaistemme ominaisuuksiin. Vaasalaiset ovat tärkeileviä ihmisiä.

Olen miettinyt, mistä tämä kaikki saattaisi johtua. Eräs selitys siihen on se, että kaupungin hallintosäännöstä puuttuu huumorilautakunta. Kuinka huumoria pystytään edistämään ilman huumorilautakuntaa?

Nähdäkseni nimenomaan kaupungin sivistystoimeen pitäisi perustaa huumorilautakunta. Mitä nopeammin, sitä parempi.

Huumorilautakunnan täytyisi puhua vaasalaisen naurun ja vaatimattomammin hymykulttuurin puolesta. Me tarvitsemme erilaisia naurun tapahtumia. Vaasa on vailla sirkusmeininkiä.

Torillekin mahtuisi väriä. Se on iloton paikka. Torin väri on nyt harmaa. Tori ei pysäytä, se on ohikulkupaikka. Torilta ei saa sielunhyväskää. Tori on ikoni yleiskoleudelle.

Huumorilautakunnalla on edessään raskas tehtävä. Sen jäsenet joutuvat taistelemaan urhoollisesti uupumista vastaan. Mistään tieto ei leviä vailla erityisempiä ponnisteluja niin kuin hauskuudesta.

Oho, onko Vaasasta tullut hauska? Lähdetäänpä katsomaan, ettei se voi olla totta! Ne valehtelevat!

Ei kannata jäädä odottamaan, että mustasaarelaiset, vähäkyröläiset tai Seinäjoen sakki olisivat hauskoja ja humoristisia. Nyt pitää kehittää omaa huumoria ja luoda sille perinnettä. Kun tyhjästä aloittaa niin pienetkin edistysaskeleet näkyvät.

En tee kaupungin hallintoon aloitetta huumorilautakunnan perustamiseksi vaan teen sen tässä. On selvää, että aloitteestani seuraavat tarvittavat määrärahat talousarvioon naurun voimistamiseksi. Toivon, etteivät ne ole naurettavan pieniä.

Sosiaali- ja terveyspuolella varmastikin käsitetään viimeistään muutaman kokouksen jälkeen aloitteeni terveydelliset vaikutukset.

Synkät vaasalaiset inhottavine vaivoineen tulevat kalliiksi.