Sanomalehti Pohjalainen julkaisi minulta tänään alla olevan kirjoituksen.

Sanomisen uskaltaminen

 

Me elämme maassa, jossa ihmiset eivät uskalla ilmaista mielipiteitään.

Onko suomalaisilla ihmisillä mielipiteitä? Kyllä heillä on mutta he eivät uskalla ilmaista niitä.

He eivät missään tapauksessa kirjoita sanomalehtien mielipidepalstalle. Totta kai netissä ammutaan nuolia sumusta. Ei esiinnytä omalla nimellä. Ei oteta vastuuta omasta sanomisesta.

Olen erityisen huolissani mielipidekirjallisuudesta, mitä lehdet julkaisevat. Jos julkaisevat. Määrän päättää kukin lehti.

Tällä hetkellä kaiketi lehtien mielipidepalstat täyttävät vanhan liiton jampat. Kuusissakymmenissä olevat ämyrit, joilla on tottumus ilmaisunsa tarpeeseen ja joilla on aiheensa.

Missä nuoret ovat? Eikö peruskoulussa opeteta mielipidekirjoittamista? Voiko elävä ihmisyys toteutua muuna kuin mielipiteenä?

Mielipiteen ilmaisuun käsitän Suomessa olevan paljon pelkoa. Jos Suomessa on keskustelua niin se tarkoittaa sitä, että mielipiteeseen vastataan toisella mielipiteellä. Tähän vaikeneva Suomi ei luota.

Se pelkää että mielipiteen ilmaisuun vastataan potkuilla tai muulla tavoin elämän vaikeuttamisella. Työnantaja luki aamun lehden ja jo iltapäivällä tyhjennät huoneesi tavaroistasi.

Ihmiset tietenkin ovat sitoutuneita asunto- ja muiden lainojensa maksamiseen eivätkä mielipiteen ilmaisuun. Täytyy huolehtia omasta miellyttävyyskertoimesta. Pitää pysyä mukavuusalueella.

Uusille kirjoittajille varsinkin nuorille on koko ajan tarvetta. Sellainen olisi mielipidepalstan verenkiertoa. Nuoret esiintyisivät omalla nimellään perustellen näkemyksensä.

Onko mielipidekirjoittaminen kirjallisuuden laji? Se on sitä, vaikka maamme kirjailijat erittäin harvoin suovat sille huomionsa.

Kirjoittajan täytyy napakoittaa sanomansa eikä se ole helppoa. Ei ole aikaa johdatteluihin eikä johdantoihin vaan pitää käydä heti asiaan. Sameuteen ei ole tilaa.

Suurin osa pohjalaisista käsittää mitä tarkoitan ja siksi suurin osa pohjalaisista vaikenee.

Koko ikäni olen taistellut orjamaisuuden tuntemusta vastaan ja siksi olen mielipiteitäni kirjoittanut hinnalla millä hyvänsä.