Sanomalehti Pohjalainen julkaisi tänään alla olevan juttuni:

Kansainvälisen politiikan haravamalli

 

Harava esineenä on erinomainen vertauskuva politiikanteolle.

Ajatelkaamme haravaa, joka on meille perin tuttu esine vähintään valokuvasta ja moni sellaisen omistaakin. Maahan koskettavan osan suunnassa se laajenee kapeiksi kärkiosioiksi, joita on monta. Tämä moneus on politiikassa nimitettävissä kansallisvaltioiden koosteeksi.

Pidän järjettöminä niitä, jotka olisivat valmiita luopumaan kansallisvaltioista. Kun on olemassa joukko kansallisvaltioita niin siitä seuraa, että jotkut kansallisvaltiot huolehtivat kansantalouksistaan hyvin jotkut huonosti. Rajojen olemassaolo ei ole paha asia.

Ilman vartta harava ei pelitä. Tarvitaan varsi. Vertauksessani kansallisvaltiot liittyvät vahvaan varteen, joka liikuttaa niitä.

Mutta mikä liikuttaa? Ilman liikuttajaa harava on hyödytön.

Nyt on niin, että yhteisten arvojen ja tärkeysjärjestysten tulee liikuttaa varresta kiinni pitäen haravanimistä kokonaisuutta. Ei irvokkuuden eikä törkeysjärjestysten.

Tänä päivänä globaalin politiikan haravaan saa liikettä joku hahmoton sekasotkuinen voimakenttä, joka ei tosiaankaan pysty laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen. Sekasotkussa asiat eivät ole kirkastuneita. Kansallisvaltioiden maan pintaa huiskitaan miten sattuu.

Haravoitavana ei ole kaikki summaten muuta kuin tämä yksi ainoa planeetta. Jos ilmastonmuutoksen hidastaminen asetetaan tärkeysjärjestyksen huipulle, niin siitä on seuraamuksia haravan varteen ja varren välityksellä eteenpäin.

Hommat eivät voi olla pelkkää jutustelua, ihmettelyä ja tapahtumien kulun sivusta seuraavaa raportointia.

Tänä päivänä kansallisvaltioita ohjaava voima haravoi takapuoli edellä. Katse on menneisyydessä ja sen ratkaisuissa. Ajattelu siis täytyy päivittää.

Tehokas haravointi merkitsee sitä, että kaikki ei ole samanarvoista. Kaikki ei ole yhtä tärkeää. Näin ollen on kiire löytää tärkein ja merkittävin. Tänään haravoidaan tulevilta sukupolvilta elinmahdollisuuksia pois. Taitavan ja suojelevan haravoinnin paikalla on repivä ja riistävä kuokkamainen iskentä missä haravoinnin tolkullisuutta ei ole. Planeetta kaipaa elonkehää rakastavaa haravointia.