Kaunis nainen helähdyttää minussa ilon. Kävin äsken Vaasan Prismassa ostoksilla ja siellä oli kauniita naisia. Milloinkahan kauniin naisen katselemisesta peritään Vero Kauniin Naisen Katselemisesta - tai sitten katseleminenkin määritellään seksuaaliseksi ahdisteluksi. Ahdistaa niin oma katseleminen. Se tuntuu just jetsulleen juuri nyt synniltä. Anteeksi Vaasan Prismassa äsken olleet kauniit naiset että katselin teitä niin että se tuotti minulle sanomatonta iloa, jota peittelin tylyllä naamarilla.

Mutta aina en katso ihmisiä naiskauneutta etsien. - Etsin erilaisia ihmisyyden ilmenemismuotoja. - Samalla Prisman reissullani katsoin esimerkiksi miestä, joka olisi hyvinkin voinut siltä seisomalta siirtyä punakaartilaiseksi matkalla teloituspaikalle elokuvassa, joka viimeistään vuonna 2018 olisi pitänyt tehdä vähintään samalla rahalla kuin Tuntematon 3 koskien vuoden 1918 tapahtumia. - Tarkoitan sinänsä samanlaista elämän hahmottamista kuin Linna.

Elokuva voisi päivittää vuotta 1918 koskevan todellisuustiedon.

No, se on yksi asia. - Pääasia tässä jutussa on muistaa Mikko Niskasta ja Rauni Mollbergia, jotka olivat roolittamisen mestareita. He osasivat käyttää elokuvallisessa ilmaisussa arjen ihmistä, joka ei ole käynyt teatterikoulua. Juuri elokuva on se väline, joka pystyy hyödyntämään ketä tahansa kun paikalle passaa. Kahdeksan surmanluotia ei olisi niin kouriintuntuva, jos se olisi ottanut mukaansa pelkästään teatterin ammattilaisia.

Amatöörien ohjaaminen on valtavaa ohjaamisen taitoa.

Teatterin ammattilainen ei koskaan täydellisesti epäonnistu. Hän on ammatissaan käynyt läpi paljon. Mutta kaikkialla tungeksiviin naamoihin kyllästyy. Aina samat naamat ovat joka paikassa.

Suomalaisen elokuvan ja sen rahoittajien tulisi hyvin vakavasti miettiä roolittamista.

Siispä, katson kadun ihmisiä mahdollisina filminäyttelijöinä niissä käsikirjoituksissa, joita päähäni sikiää.

Entä harrastajateatteri! Meillä Suomessa kumminkin harrastetaan paljon teatteria. On kesäteatteria ja muuta ja se on hieno asia. Eräs perusta löytää filminäyttelijöitä ovatkin harrastajateatterit.