Eilen ostin Iltalehden ja sen liitteen Tali-Ihantala. Jälleen kerran kohahtelen Pohjoismaiden suurimman taistelun ihmettä kesällä 1944.

Tali-Ihantalassa asettuivat vastakkain hyökkäävä massa ja suomalainen sodan tietotaito. - Esimerkiksi tykistön keskittämisen taito. Sotilaan taito. Myös saksalaisen lento-osasto Kuhlmeyn taito tehdä jatkuvia iskuja Immolan lentokentältä Imatran tasalta Viipurin suuntaan missä siis Tali-Ihantalan maasto on.

Ilman suomalaista sotataidon osaamista Suomi olisi kyllä miehitetty - läpimurto oli lähempääkin lähellä. Läpimurrossa neuvostoliittolaiset olisivat purkautuneet Viipurinlahden kiertäen Helsingin suuntaan. Lappeenrannan ja Imatran suuntiin.

Kun joka tapauksessa olimme sodan jälkeen Neuvostoliiton puristuksessa niin ei ollut oikein sopivaa puhua sodankäynnin taidostamme. Siis suunnittelevasta ja kylmäpäisesti johtopäätöksiä tekevästä toiminnasta.

Sodan tunnereaktiota on ollut sallitumpaa kuvata. Ja sodassa on paljon tunnereaktioita.

Tuntematon sotilas on erinomainen romaani. - Näen pian sen kesäteatteriversion Erik Pöystin ohjaamana Harparskog Arenassa Hangon suunnassa. Luulen että se on sellaista kesäteatteria, jota voin jo etukäteen suositella kaikille.

Mutta todella on muutakin ja siitä muusta historiankirjoitus tuo tietoa yhä syventävämmin.

Olen aikaisemmin viitannut kaukopartiotoimintaan. Kaukopartioiden tuli olla sitkeiden miesten tietotaidon ilmentymää.

Enpä tiedä tulenko ymmärretyksi.

Tuntematon sotilas painottaa ihmistä sodassa. Se on hyvä se.

Mutta minä olisin tahtonut elokuvassa tänä vuonna painottaa myös TAISTELIJAA sodassa. Nimenomaan elokuvassa. Elokuva olisi siihen sopiva taidemuoto.

Linna toi seitsemän veljestä jatkosotaan. - Minä tahtoisin tuoda seitsemän taistelijaa jatkosotaan.

Siis siihen totuuden näkymään, josta Suomi 100 olisi voinut kertoa.

Seitsemän veljestä tappelivat. - Seitsemän taistelijaa taistelivat sen osaamisen ja tietotaidon varassa, joka heillä oli.

Neuvostoliitolle sodan jälkeen oli sopivaa, että Suomella oli mainitut seitsemän veljestä, mutta ei ollut niinkään sopivaa puhua siitä, että Suomella oli myös seitsemän taistelijaa - ja juuri se ratkaisi, ettei Neuvostoliitto pystynyt murtautumaan Suomeen sillä faktisesti Neuvostoliitto hävisi näille seitsemälle taistelijalle.

Seitsemästä taistelijasta ja heidän sotataidostaan tuli tabu. - Heitä friikkiytettiin sarjamurhaajien suuntaan.

Nyt on nyt. Arvelen, että Putin mieluusti ajattelee siten, että Suomessa on seitsemän veljeksen lisäksi myös seitsemän taistelijaa ja että seitsemän taistelijaa pystyvät kaikissa olosuhteissa tekemään kylmäpäisiä Suomen olosuhteita ja rajoja turvaavia ratkaisuja.