On ihmisiä, jotka eivät tiedä, että he kantavat itsessään traumatisoitunutta kehomuistia. He ehkäpä oleentuvat paniikkihäiriöisiksi, syövät paniikkilääkkeitä. He välttelevät tilanteita, joissa paniikki kuohahtaa yli. He eivät mene paikkoihin, joissa on muistuttajia, triggereitä. Tällaiseenkin elämäntapaan voi tottua.

He eivät tiedä, että heissä on tulivuori.

Siksi dissosiatiivinen psykoosi on niin valtava tapahtuma, että siinä tulivuori purkautuu. Entinen maaperä järkkyy. Kehomuisti purkautuu ja silloin elämä kirjoittautuu uudeksi. - Kehomuistin purkautuminen mallintaa niitä liikkeitä, joiden kohteeksi keho on joutunut siten purkautuminen on hyvin fyysinen tapahtuma. Raskaasti voimia kysyvä tapahtuma.

Tulivuoren purkauksen jälkeen on opittava uusi elämäntapa. Joskus hyvinkin myöhään elämässä.

Käy niin, että tulee surua ja murhetta, mutta ihminen ei enää reagoikaan triggereihin. Hänessä tapahtuu vapautuminen. Hän ei enää panikoi siten kuin aikaisemmin. - Aikaisemman elämäntavan paikalle on todellakin rakennettava uusi elämäntapa.

Oma elämän totuus pakottaa kirjoittamaan elämän uusiksi.

Trauman aiheuttaja/aiheuttajat eivät käsitä ainakaan vielä nyky-ymmärryksellä kehomuistin tarkkuutta ja tallentavuutta. - Otaksun, että ehkä jo lähitulevaisuudessa kehitetään laite, jolla kehomuisti voidaan lukea.