Olen ortodoksikristitty. - Minut aikanaan mirhavoideltiin ortodoksiksi katekumeeniopetuksen jälkeen. - Kotini on vaatimaton ikonikoti. Minulla on filokaliakirjasarja (munkkien Raamattu) ja muuta ortodoksista kirjallisuutta. Luen sitä. Se on omanlaisensa lukuponnistus. Siihen täytyy keskittyä.

Synnyin luterilaisena, mutta jokin minussa on vaatinut jotakin totaalisempaa. - Ortodoksisuus ei ole uskonpuhdistususko.

Minä en vähättele luterilaisuutta. - Mutta rukousta olen nimenomaan yrittänyt opiskella lukemalla ortodoksista kirjallisuutta.

On ollut pitkä tauko kirkossakäynnissä. - Teen ristinmerkkejä missä kuljenkin. Kodissani.

Mitä siis on meisyys? Koen itseni kilvoittelijaksi kaupungin erämaassa. - Saan lohtua tästä näkymästä. - Silloin oudoksuntani ei satuta eikä se mitä minusta mahdollisesti väärää tai pahaa puhutaan.

Mutta mitä on meisyys? - Hyvin vaikea asia. Tässä yksinäisessä kammiossani kun sitä mietin.

En koe kammiotani vastenmielisenä vaan ikään kuin yksinäiskilvoittelijan majana, joka nyt sattuu olemaan liitetty kerrostaloon vaikka se voisi yhtä hyvin olla vaikka Laatokan saarella. Olen kaukana vaikka minut on kytketty kerrostaloon.

Mutta mitä on meisyys? - Yhteisöllisyyttä ortodoksisuus korostaa. Kirkon tahtoa, jolle yksilö on alisteinen.

Minulla on oppi, minä en ole oppi.

Minulle annetaan opin tahto, minun tahtoni on opin tahdolle alisteinen.

On selvää, että juuri nyt ja aina pohdin ihmisyyttä suhteessa ortodoksiseen meisyyteen.

Olen valmis käsittämään esimerkiksi, että ihminen on sekä seksuaalinen että sukupuolinen kirjo. - Käsitin niin kriisini aikana yhtä paljon kuin käsitän juuri nyt että itse olen yksinäinen perusheppu vailla naista.

Eilen katsoin televisiosta ohjelmaa homosaunoista ja se inhotti minua, koska homosaunat eivät edusta sitoutumista kumppaniin vaan irstailua seksuaalisessa tyydytyksessä.

Olisin itse valmis hyväksymään kahden ihmisen sitoutumisen toisiinsa, taakankannon toisistaan, vaikka he edustaisivat samaa sukupuolta.

Mitä transsukupuolisiin tulee niin on selvää, että joidenkin ihmisten hyvinvoinnin edellytys on onnistuneessa sukupuolen korjauksessa.

Venäjää on täysin mahdotonta ymmärtää vailla ortodoksisuuden tajua.

Mutta minun on tänään hyvin vaikea tuntea meisyyttä venäläisten ortodoksien kanssa, jos he kaltoinkohtelevat ihmispopulaatioon sisältyvää kirjoa.