Elämä on vertaamista. - Viimeksi omassa elämässäni sen koettelemuksissa olen verrannut ehdotonta totuuden pyrkimystä sumeuteen. Valitsen sumeuden. Se on sisimpäni valinta. - Herran haltuun. Niinkin voisi sanoa.

Pahimmassa traumakriisissä lienee se yleistettävä ominaisuus, että vertaaminen katoaa. - Ihminen umpeutuu kriisiinsä. Ei näe, ei kykene vertaamaan ja tekee myös älyttömiä vertailuja. Ihminen on hukassa. Olen kokenut elämässäni niin perin juurin ja täydellisesti hukassa olemisen - mutta kuten olen luvannut itselleni: Ei siitä sen enempää julkisuudessa.

Äsken tulin kaupasta kotiin viettämään pitkää viikonloppua ja ajattelin: - Minulla on ollut joskus huonomminkin.

Jotkut vertauksissaan joutuvat kateuden pauloihin. - Minultahan pitkälti kateus puuttuu. Matkan varrella sellaiset tuntemukset kuin kauhu, pelko ja jostain tullut elämään tarrautuminen ovat olleet päällimmäisimpiä. Olen elänyt kuin hukkuva - siksikin minulta puuttuu oma perhe ja nyt pystyn olemaan kuin suurikin älykkö: en ole syyllistynyt ihmistsunamin enentämiseen vaikka toisin ollen olisin hyvinkin työntänyt siementä kivan likan sitä himoitsevaan pimpsaan taivaallisessa orgasmissa ja höpötellyt isyyden merkitystä isänpäivänä, jolloin olisin syönyt kokonaan mansikkakakun yksin ja toinen ja kolmaskin olisi pitänyt leipoa muuta suurperhettäni varten.

Traumatisoitumiseni vuoksi minusta tuli yksinäinen piru, jota sekarotuiset koiratkin katsovat ymmällä.

En kaipaa Vesa Keskisen elämää, jos niin voisi sanoa. - No niin, en tunne hänen elämäänsä.

En kaipaa uusinta älypuhelinta, hienoa autoa, omakotitaloa. Ja kun jotain ei kaipaa niin ei niitä helposti saakaan. Puuttuu yrityskin niiden hankkimiseksi ellei sitten jollekin hyllyväpyllylle perintönä tule. Ja sellaisen hyllyväpyllyn tilanteeseen taloudellisesti vaatimaton sukutaustani ei minua koskaan vienyt.

Mutta Ilta-Sanomissa tiedenero Stephen Hawking toteaa: - Ihmiskunnalla on 100 vuotta aikaa löytää itselleen uusi elinkelpoinen planeetta.

Asian olisi voinut sanoa karumminkin. Sen voi käsittää karusti: Hawking lyö hanskat tiskiin.

Me tiedämme, ettei ihmistsunamia pystytä minnekään kuljettamaan. - Eliitti unelmoi pääsystä muualle ja juuri siitä kirjoitin romaanin LISTA, jonka Harri Nykänen ja Jouni Tervo julkaisivat Barrikadisivustollaan vuonna 2008 ja nyt käsistä ei enää löydy mistään. - Ja joka tapauksessa sen myönnän: Käsikirjoitukseni idea oli erinomainen mutta toteutus kehno. - Käsikirjoitustani tehdessäni putosin oman elämäni mustaan aukkoon.

Nuoret eivät pysty vertaamaan. Suomalainen nuori on älypuhelimella ja nettihötöllä ja tekniikan mahdollisuuksilla ja matkailun vaeltelulla hurmattu. Hän ei käsitä setä Hawkingin puheesta yhtään mitään.

Se katastrofi mihin minä täällä olen viime vuodet viitannut oman traumavyyhtini pyörteissä tapahtuu suurena sosiologisena havaintona 20 vuoden kuluttua.