Laitan alle Pohjalaisessa tänään julkaistun juttuni, jossa on myös linkki mistä löytyy Yli-Vainion puheita. - Päivän lehti on sellainen, että säilytän sen kokonaisuudessaan. Kannessa on otsikko Lapset jonottavat mielenterveyshoitoon Vaasassa. Tätä vakavaa teemaa lehti siis tänään käsittelee. --- Sivulla viisi on iso artikkeli Vahvan karisman pimeämpi puoli, jossa esitellään todellakin ja perustellusti karismaattisten liikkeiden pimeää puolta. - Tässä artikkelissa ei mainita Yli-Vainion nimeä. - Minulla ei ollut mitään yhteyttä Yli-Vainioon enkä käynyt hänen kokouksissaan nuoruudessani. Näyttö Yli-Vainiosta perustuu siten äänitteisiin. --- Juttuni viereisellä sivulla on karmaiseva kirjoitus valokuvan kera Asumaton paratiisisaari hukkuu muoviroskaan. - Sen alla on vielä juttu Dokumentaristi nostaa vaietut aiheet esiin. Esimerkiksi tällaista löytyy päivän Pohjalaisesta.

 

Niilo Yli-Vainio ja penseys

 

 

Juhlavuotenamme tahdomme kiinnittää huomiota erinomaisimpaan. Haluttaisi väittää, että pohjalaistaustainen mutta muutoin globaali hengen mies Niilo Yli-Vainio on kaikkien aikojen paras suomalainen puhuja.

Tässä ensiksikin vinkki. Sivustolla www.niiloylivainio.fi on mahdollista käydä kuuntelemassa Yli-Vainiota puhujana. Onneksi Yli-Vainio oivalsi puheiden tallentamisen merkityksen.

Suomalaisille taideluomuksille on ominaista laahaavuus ja yllätyksettömyys. Niistä puuttuu sähinä ja säpinä. Jännitettä ylläpitävät muutokset.

Tähän Yli-Vainio ei syyllisty. Hän on ketterä ja sukkela ja hän väkisin työntyy ihmisen sielun pintaan olematta röyhkeä. Hän haastaa erilaiset ajattelutavat.

Käsitteessä saarna on jyräävyyttä ja luhistamisen tunnetta. Mutta Yli-Vainio puhui. Tietysti hän puheessaan räjähteli ja sytytteli.

Toivon, että kaikki kuuntelijat voisivat kiinnittää ensiksikin huomiota Yli-Vainion puhumisen tapaan. Ilmaisumuotoon. Keinoihin. Toki tämä kaikki on liitossa sisältöön.

Yhtenäiskulttuurissa, mitä meillä ei enää ole, vallan kannalta Yli-Vainion tyyppinen harvinaisuus on nikotusta aiheuttava.

Hän herättää vallan rakenteissa kysymysmerkkejä. Hän synnyttää liikkeen.

Tänä päivänä saamme tietoa yltyvästä masennuksesta maassamme. Ilman muuta masennukseen on henkilökohtaisia syitä.

Kuitenkin eräs masennuslääke on kuunnella jotakin näin joukkoihin iskevää ja viestistään haltioitunutta miestä, joka siinä samassa puhujalavalla on niin maanläheinen kuin seisoisi vieressäni vain minulle puhuen huoneessani missä häntä kuuntelen.

Arvelen, että monet ovat vaistomaisesti penseitä Yli-Vainiolle. He eivät halua kuunnella hänen äänitteitään, koska he pelkäävät muuttuvansa.

Tätä pelkoa ja penseyttä kukin voinee muotoilla ja kaunistella tahtomallaan tavalla.

Yli-Vainio ei käytä manipulatiivisia keinoja silloin kun hän kertoo näkemyksensä elämästä ja ihmisen osasta siinä.

On selvää, että häneen on lyöty leimoja. Nämä leimat olivat loogisesti käsitettäviä suomettuneessa Suomessa, joka oli Yli-Vainion yhteiskunnallinen aikakausi.

Ihmiset pelkäävät muutosta ja ovat penseitä. Eikö se ole järkyttävää!

Meidän aikanamme, jolloin kaikki tiedemittarit kertovat, että planeetan kantokyky ei kestä ihmisten puuhia ja nimenomaan muutoksen on tultava ja ihmisen täytyy muuttua.

Miten mikään muuttuu, jos mikään ei muutu? Sanokaapa se.

Muutosohjelmaan Yli-Vainio tuo omat sisältönsä. Kuuntelehan Yli-Vainion puheita, jos uskallat tai et muuten vain vaihda penseästi kanavaa onnellisuuskuplassasi, joka vetelee viimeisiään.