Sensuurin ja itsesensuurin punokset johtavat lukkiutumiseen. - Muuten: vain mahdollisuus voi mennä lukkoon. Se mikä on aina ollut lukossa ei käsitä mitä on se kun ei ole lukossa.

Olen aikaisemminkin maininnut Julia Cameronin erinomaisista teoksista Tie luovuuteen ja Kultasuoni - matka luovuuden sydämeen. Ne kannattaa hankkia lähelleen.

Itselläni minulla on niin sanottuja turvakirjoja, joihin palaan silloin kun olen oikein hämmentynyt ja koen eksyneisyyttä.

Kodissani on traumakirjallisuutta ja muuta tekstistöä.

Omana haasteenani on yritys elää loppuelämäni niin, etten koe lukkiintuneisuutta. - Totta kai ajaudun silloin tilanteisiin, jolloin löytyy tahoja ja ihmisiä, jotka pyrkivät lukitsemaan minut. - Tällaisissa tilanteissa on hyvä kun on Cameron-tyyppistä kirjallisuutta lähellä.

Ei kerta kaikkiaan pysty avautumaan ellei pysty käsittelemään haavoittumista. Narsistiset ihmiset ja toimijat nimenomaan suorastaan haistavat sen missä ei olla lukkiutuneita.

Jotkut nauttivat kun he saavat tylyttää sitä mikä riemuitsee avautuneisuudessaan. Sinne avautumiseen ammutaan kovin panoksin ja heitetään keihäitä. Näin syntyy kilpipuolustus - lukkiutunut ihminen. Ja sitä en elämääni tahdo!

Suomessa on hyvin paljon lukkiutuneita ihmisiä. - Se näkyy myös markkinoilla sillä markkinoille syntyy uusia menestystuotteita vain sitä kautta, että jotkut eivät ole lukkiutuneita. He ovat avoimia todellisuudelle ja he ovat myös keksintöjä tekeviä ihmisiä.