Jos ihmisellä on dissosiatiivinen identiteettihäiriö ja sen mukaisesti eriytyneitä persoonallisuuden osia niin traumatyössä on kaikki syy puhua eheytymisestä.

Minun piti matkani varrella käsittää, että transsukupuolisuuden kokemukseni oli merkki DID:istä.

Allekirjoitan kuitenkin yhä sen käsityksen, että on olemassa niin sanotusti aitoja transsukupuolisia, joiden hyvinvointi edellyttää sukupuolen korjaamisen prosessia.

Itse olen kaukana siitä, jolloin julistelin sisäisessä rajattomuudessani transkokemusta ja annoin siitä suuren sanomalehtihaastattelun vuonna 2010. - Todellakin! - Olisi uuden suuren haastattelun paikka.

Tänään eheytymisen työssäni rajat ovat minulle tärkeä asia. - Asetan itseäni suojelevia rajoja. - Pyrin huolehtimaan rajoistani.

Rajojen asettamiseen kuuluu sekin, etten enää niin ahkerasti aseta sisäistä puhettani toisten sisään. - Olen nimenomaan hyväuskoisesti asettanut myönteistä puhetta toisten sisään. - Tänään havahdun oivaltamaan, että toiset ihmiset ovat itsenäisiä olentoja, joiden sisäinen puhe saattaa kannaltani olla täydelleen vahingoittavaa. Että minua käsitetään siten, ettei kannata pyrkiä kovin lähelle.